“Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği” Raporu Üzerine

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in (Health and Environment Alliance), “Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği” raporuna göre, kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları, Türkiye’ye yılda 53 milyar TL’ye mal oluyor. Bu ise toplam sağlık harcamalarının yüzde 27’sini oluşturuyor. Aynı zamanda bu sağlık sorunları 1,4 milyon iş günü kaybına yol açıyor. HEAL Türkiye Sağlık ve Enerji Politikaları Kıdemli Danışmanı Funda Gacal ile “Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak” başlıklı raporun detaylarını konuştuk.

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL (Health and Environment Alliance) tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde yayınlanan “Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak” raporu, termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ve bunun mali yüküne dikkat çekiyor. Türkiye’de santral bazında sağlık etkilerini ve buna bağlı maliyetleri hesaplayan ilk çalışma olan rapor, kömür santrallerinin yarattığı kirliliğin her yıl 53,6 milyar TL’ye yakın sağlık maliyetinin olduğunu ortaya koyuyor. 

2019’da Türkiye’de işletmede olan linyit, taş kömürü veya asfaltit kullanan 28 adet büyük elektrik santralini (100 MW ve üzeri kurulu güce sahip) inceleyen raporun başyazarı, HEAL Türkiye Sağlık ve Enerji Politikaları Kıdemli Danışmanı Funda Gacal, “2019’da Türkiye’nin sağlık harcamaları 201 milyar TL olarak açıklandı. Bu meblağın yüzde 27’si ise kömür kaynaklı sağlık sorunlarına harcandı” diyor.

Günde 13 kişi hava kirliliğinden hayatını kaybediyor

Kömürlü termik santrallerin yol açtığı erken ölümler de raporun temel bulguları arasında yer alıyor. Rapora göre, 2019 yılında bu santraller yaklaşık 5 bin erken ölüme neden olurken, günde ortalama 13 kişi kömürün yarattığı kirlilik nedeniyle hayatını kaybediyor. Pek çok kronik ve akut hastalığın nedeni olan kömürlü termik santraller, Türkiye’de 26 bin 500 çocuk bronşit vakası, 3 bin erken doğum, 3 bin 230 yetişkin bronşit vakası, bununla birlikte 11 milyon 300 bin hasta geçirilen güne ve hastalık nedeniyle 1,4 milyon iş günü kaybına neden olmuş durumda.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


İçerik https://medyascope.tv/2021/02/05/funda-gacal-ile-turkiyede-kronik-komur-kirliligi-raporu-uzerine-soylesi-komur-kirliligi-konusunda-avrupaya-kiyasla-alacak-cok-yolumuz-var-fakat-bu-turkiyedeki/ adresinden alınmıştır.

Uluslararası Basın Toplantısı (International Press Conference) - 26.01.2021
Bu site özgür yazılımlar ve/veya kullanımı herkese açık araçlarla hazırlanmıştır. Site içindeki her türlü veri ve materyal istenildiği gibi kullanılabilir
(kaynak gösterirseniz seviniriz elbette)